Andrzej Polan najbardziej ceni sobie polską kuchnię, przede wszystkim za jej bogactwo smaków i zapachów. To ona stanowi punkt wyjścia w programie „Doradca smaku”, w którym w lutym szef kuchni zadebiutował w roli prowadzącego. I to również nasza rodzima kuchnia gra pierwszoplanową rolę w książce „Doradca smaku 3” Andrzeja Polana, która trafi do księgarń już 27 kwietnia.
Wariacje na temat tradycyjnego bigosu mieszają się tu z zaskakującym sposobem na carbonarę po polsku z... chrzanem, grzybami i żółtkiem. Aromatyczny królik na kolorowo spotyka paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi. W końcu arbuz z truskawkami i awokado sąsiaduje z przepisem na oscypek na pieczonym jabłku i śliwkach. Andrzej Polan przełamuje smaki, nierzadko zadziwia, a przede wszystkim udowadnia, że polska kuchnia jest wyjątkowa. Co więcej, wykonanie dań, często niezwykłych, jest proste.
W książce „Doradca smaku 3” znajduje się osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu Doradca smaku, a pozostałe przepisy Andrzej Polan przygotował specjalnie do tej książki. Wszystkie przepisy są ilustrowane. Przyrządzanie niektórych dań zostało utrwalone na fotografiach „krok po kroku”, inne prezentują się w całej okazałości – gotowe, pięknie podane.
„Z ogromną radością dzielę się z Państwem autorskimi przepisami na pyszne, nieskomplikowane, a jednocześnie oryginalne dania.. Część z nich przyrządziłem w programie „Doradca smaku”, część przygotowałem specjalnie do tej książki. Tworząc przepisy, starałem się zwracać uwagę nie tylko na to, żeby potrawy przygotowywane na ich podstawie były smaczne i nieskomplikowane, ale również żeby wyglądały pięknie na talerzu. Jemy przecież wszystkimi zmysłami A aromat? Jest go w przepisach bardzo dużo, wiąże się ściśle ze smakiem dania...”.
Kim jest Andrzej Polan?
Andrzej Polan to nie tylko człowiek z pasją do gotowania, ale i postać telewizyjna znana z uwielbianego przez Polaków Kącika kulinarnego Dzień Dobry TVN oraz programu „Polska ze smakiem” emitowanego na antenie kanału telewizyjnego Kuchnia+. W przeszłości szef kuchni jednych z najbardziej prestiżowych polskich hoteli, do niedawna związany także z restauracją Soul kitchen. Autor książki „Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana”.
Tytuł: „Doradca smaku 3”
Autor: Andrzej Polan
Ilość przepisów: 80
Ilość stron: 176
Data premiery: 27 kwietnia 2016
Wydawnictwo Muza SA