Jeśli lubicie jeśli w sałatce coś Wam chrupie, to ta sałatka jest zdecydowanie dla Was! Chrupiący seler i kalarepka z rukolą, połączone ze słodkimi rodzynkami i smażonymi jabłkami w cynamonie. Proste, a tak nietypowe połączenie, które koniecznie musicie wypróbować.
Przygotowując taką sałatkę najlepiej zacząć od sosu, tak by składniki miały czas się połączyć ze sobą, w czasie gdy przygotowujemy resztę potrawy. Nasi użytkownicy uwielbiają sałatki, dlatego też Robert Sowa otrzymał pytanie od jednego z nich: "Jaki sos najbardziej pasuje do sałatek, w których jest dużo sałatek, m.in. sałata, ser i owoce?". Robert Sowa zarekomendował sos na bazie oliwy z oliwek i wody do sałatki opartej na serze pleśniowym, rukoli i gruszce. Zauważył jednak, że sos jogurtowo-majonezowy będzie pasował do sałatek np. z ziemniakami, serem, burakami i śledziem.
Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami
Składniki dla 4 osób:
2 jabłka
1 cytryna
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat
Imbir mielony Prymat
2 łodygi selera naciowego
1 kalarepa
½ szklanki sparzonych rodzynek
1 pęczek rukoli
1 szklanka orzechów włoskich
1 pęczek szczypiorku
Cynamon mielony Prymat
Kilka Cebulek perłowych Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
Następnie przygotowujemy sos: w misce łączymy majonez, jogurt naturalny oraz opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego. Możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Tak przygotowany sos odstawiamy na chwilę.
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, posypujemy cynamonem oraz imbirem i chwilę podsmażamy.
Obraną kalarepę kroimy w grube słupki. Seler naciowy obieramy i kroimy w ukośne plasterki. Szczypiorek siekamy. Do przygotowanej sałatki wrzucamy słupki kalarepki, plastry selera, ¾ szczypiorku, ¾ prażonych orzechów, ¾ rodzynek, rukolę oraz podsmażone jabłka. Na koniec dodajemy cebulkę perłową. Możemy doprawić solą morską i pieprzem czarnym do smaku. Całość mieszamy.
Sałatkę posypujemy z wierzchu resztą orzechów prażonych i rodzynek oraz szczypiorem.