Aktualności Doradcy Smaku

18_010

Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

Do lata jeszcze kilka tygodni, ale zawsze można przygotować coś co kojarzy nam się z latem i słońcem. Dzisiaj w programie potrawa, która ze względu na składniki, kojarzy nam się z Grecją - wieprzowina w chrupiącym cieście filo z serem i czarnymi oliwkami. Polski akcent nadają jabłka i małe ogóreczki konserwowe. 

Wieprzowinę najlepiej przyprawić gotową przyprawą do wieprzowiny, w której składniki zostały dobrane tak, by wydobyć i podkreślić smak mięsa. Dodatkowo, do farszu warto dodać cynamon, który idealnie pasuje i do suszonej żurawiny i do jabłek. 

Głównym składnikiem potrawy jest ciasto filo, które jest tak cieńkie jak kartka papieru, a pochodzi z kuchni greckiej. W sklepie można je kupić mrożone. Ciasto filo nie ma właściwie określonego smaku, bo jaki smak może mieć smak tak cienkiego ciasta. By go nadać, smarujemy każdy arkusz roztopionym masłem. Tak przygotowane arkusze dociskamy do siebie i układamy na dnie brytfanny. Dzięki temu zapiekany farsz zyska formę zapiekanki. 

A wy jakie macie wspomnienia z latem? 

 wieprz w filo

Wieprzowina w cieście filo

 

4 arkusze ciasta filo

100 g masła

1 cebula

2 jabłka

100 g suszonej żurawiny

500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki

200 g świeżego szpinaku

200 g sera pleśniowego blue

Kilka Ogóreczków konserwowych Smak

Kilka Oliwek czarnych Smak

Olej rzepakowy

Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Cynamon mielony, Przyprawa do wieprzowiny, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

 

Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę o wielkości ok. 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.  

 

Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem. Po chwili na patelnię dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku Przyprawą do wieprzowiny. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy dolać odrobinę wody. Do farszu wrzucamy szpinak, zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka. Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C. Podajemy w naczyniu żaroodpornym wraz z całymi ogóreczkami konserwowymi i czarnymi oliwkami.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ten przepis nie mial nic wspolnego z Grecja, jedyna rzeczą , która "przeszłoby" w Grecji było ciasto, absolutnie nie byłoby w tym daniu ani wieprzowiny, ani owoców a juz największym grzechem był ser pleśniowy, zapomniałabym o oleju . Niewątpliwie przepis ciekawy i smaczny rezultat, ale nie mówcie ludziom, ze to ma cokolwiek wspólnego z Grecja.
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, chodzi o nawiązanie do kuchni greckiej poprzez tradycyjne składniki - ciasto filo, oliwki i ser.
  • 0
    20151106_180026
    Opublikowano

    Konczi

    Przepis interesujący, a całość prezentuje się bardzo apetycznie ... I mimo że może ma mało wspólnego z grecją dla mnie jest na 5 z + :)

Dodaj komentarz