Do lata jeszcze kilka tygodni, ale zawsze można przygotować coś co kojarzy nam się z latem i słońcem. Dzisiaj w programie potrawa, która ze względu na składniki, kojarzy nam się z Grecją - wieprzowina w chrupiącym cieście filo z serem i czarnymi oliwkami. Polski akcent nadają jabłka i małe ogóreczki konserwowe.
Wieprzowinę najlepiej przyprawić gotową przyprawą do wieprzowiny, w której składniki zostały dobrane tak, by wydobyć i podkreślić smak mięsa. Dodatkowo, do farszu warto dodać cynamon, który idealnie pasuje i do suszonej żurawiny i do jabłek.
Głównym składnikiem potrawy jest ciasto filo, które jest tak cieńkie jak kartka papieru, a pochodzi z kuchni greckiej. W sklepie można je kupić mrożone. Ciasto filo nie ma właściwie określonego smaku, bo jaki smak może mieć smak tak cienkiego ciasta. By go nadać, smarujemy każdy arkusz roztopionym masłem. Tak przygotowane arkusze dociskamy do siebie i układamy na dnie brytfanny. Dzięki temu zapiekany farsz zyska formę zapiekanki.
A wy jakie macie wspomnienia z latem?
Wieprzowina w cieście filo
4 arkusze ciasta filo
100 g masła
1 cebula
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
200 g świeżego szpinaku
200 g sera pleśniowego blue
Kilka Ogóreczków konserwowych Smak
Kilka Oliwek czarnych Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Cynamon mielony, Przyprawa do wieprzowiny, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę o wielkości ok. 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem. Po chwili na patelnię dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku Przyprawą do wieprzowiny. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy dolać odrobinę wody. Do farszu wrzucamy szpinak, zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka. Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C. Podajemy w naczyniu żaroodpornym wraz z całymi ogóreczkami konserwowymi i czarnymi oliwkami.