Dobiegają końca święta, w trakcie których na stołach zdecydowany prym wiodą potrawy na bazie jaj. Zapewne w Waszej lodówce zostało jeszcze trochę jaj na twardo, które można wykorzystać do przyrządzenia pasty jajecznej. Będzie ona doskonałą propozycją na odżywcze, pełne smaku śniadanie bądź kolację nie tylko od święta.
Pastę jajeczną przygotujemy na dwa sposoby. Jeden zadowoli zwolenników łagodnych potraw, a drugi tych, którzy lubią dania o pikantnym charakterze. W obu znajdzie się moc esencjonalnych smaków oraz przyprawy gwarantujące efekt idealnego doprawienia. Przepis jest bardzo szybki i łatwy. W tym samym – bardzo krótkim czasie – przygotujemy dwie pasty. Podajmy je do ulubionego rodzaju pieczywa.
Z podanej ilości składników najedzą się cztery osoby.
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki majonezu
1 łyżka Musztardy kremskiej Prymat
1 przetarty ząbek czosnku
6 Suszonych pomidorów Smak
1 łyżka Kaparów Smak
Czarne oliwki Smak
6 jajek
Szczypiorek
Natka pietruszki
Grzanki z białego pieczywa lub pumpernikiel
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (przez około 5 min), ścieramy na tarce, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch misek. Do obu misek dodajemy po równo: majonez, musztardę, pokrojone w paski suszone pomidory i niewielką ilość oleju z pomidorów.
Do pasty, która będzie łagodna, dodajemy dodatkowo przetarty ząbek czosnku, poszatkowaną natkę pietruszki, kilka kropli zalewy z kaparów i posiekane kapary. Do drugiej pasty (pikantnej) dodajemy poszatkowany szczypiorek, szczyptę chili pieprzu cayenne i posiekane czarne oliwki.
Obie pasty podajemy na pumperniklu lub grzankach z pieczywem. Pasty możemy udekorować natką pietruszki i szczypiorkiem.