Idealna propozycja dla wegetarian i nie tylko – na smaczną, bardzo zdrową sałatkę. Soczewica posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych, a wśród nich białko – dlatego też może stanowić alternatywę dla mięsa zwierzęcego.
Zanim przystąpimy do przyrządzania sałatki, koniecznie namoczmy soczewicę przez około 3 godziny w wodzie, dzięki temu skrócimy czas jej gotowania do zaledwie 15 minut. Ugotujmy ją w wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie miała lepszy smak i będzie bardziej aromatyczna.
Składniki:
250g soczewicy
2 szalotki
2 pomidory
1 marchewka
sok z 1 cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
pęczek świeżej mięty
1l Rosołu warzywnego Kucharek
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kilka liści sałaty rzymskiej
Sposób przygotowania:
Soczewicę moczymy ok. 3 godziny.
Do garnka wlewamy wodę z rosołem warzywnym. Na zimną wodę wkładamy soczewicę i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy soczewicę z garnka i przelewamy zimną wodą.
Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i filetujemy z miękkiej części. Takie twarde ćwiartki pomidora kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutką kosteczkę. Szalotkę, miętę i szczypiorek siekamy w drobniutko. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki.
Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do miski mieszamy. Dodajemy do tego ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek i wszystko mieszamy. Doprawiamy kminkiem i kolendrą całą, na koniec dolewamy sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną na liściach sałaty.