Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e51-kpk-010_fit-800-600

Doradca Smaku: Sałata z soczewicą

Idealna propozycja dla wegetarian i nie tylko – na smaczną, bardzo zdrową sałatkę. Soczewica posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych, a wśród nich białko – dlatego też może stanowić alternatywę dla mięsa zwierzęcego.  

Zanim przystąpimy do przyrządzania sałatki, koniecznie namoczmy soczewicę przez około 3 godziny w wodzie, dzięki temu skrócimy czas jej gotowania do zaledwie 15 minut. Ugotujmy ją w wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie miała lepszy smak i będzie bardziej aromatyczna.

 

Składniki:
250g soczewicy
2 szalotki
2 pomidory
1 marchewka
sok z 1 cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
pęczek świeżej mięty
1l Rosołu warzywnego Kucharek
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kilka liści sałaty rzymskiej

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy ok. 3 godziny.

Do garnka  wlewamy wodę z rosołem  warzywnym.  Na zimną wodę wkładamy soczewicę i  gotujemy  ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy soczewicę z garnka i przelewamy zimną wodą.

Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i filetujemy z miękkiej części. Takie twarde ćwiartki pomidora kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutką kosteczkę. Szalotkę, miętę i szczypiorek siekamy w drobniutko. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki.

Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do miski mieszamy. Dodajemy do tego ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą  i pieprzem. Dodajemy oliwę  z oliwek i wszystko mieszamy. Doprawiamy kminkiem i  kolendrą całą, na koniec dolewamy sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy. Sałatkę  podajemy schłodzoną na liściach sałaty. 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A ja gotuję indyjski Dall z soczewicy :) potrzeba namoczoną soczewicę żółtą, cebulę, czosnek, sól, pieprz, cynamon, goździki, kardamon, pomidory, kurkumę, gharam masala, kumin. Namoczoną soczewicę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy, obok robię zasmażkę z cienko pokrojonej cebuli z czosnkiem kuminem, kawałkiem cynamonu, 3 ziarenka goździków i ziarnko kardamonu. Jak cebulka się podsmaży dodaję pokrojonego pomidora. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do miękkiej zagotowanej soczewicy, to podgotuję jeszcze jakieś 10 min, doprawiam szczyptą gharam masala, można dla zaostrzenia smaku dodać szczyptę chilli, a na koniec dodaję kolendrę zieloną :) Podaję z ryżem basmati i życzę smacznego. Pozdrawiam Iza k
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Super ta dzisiejsza sałata :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczna sałatka :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Pyszna i pożywna sałatka :)

Dodaj komentarz