Aromatyczny, pyszny, słodki i mocno korzenny. Lukrowany, polany czekoladą i przełożony domowymi powidłami. Piernik jest jednym z ciast najmocniej kojarzących się ze świętami. Pieczony jest przez nasze mamy i babcie i to zwykle one przekazują nam na niego najcenniejsze przepisy – znane im od pokoleń. Bo polski piernik ma naprawdę długą i bardzo bogatą historię.
Jak dawniej, tak również dzisiaj piernik to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole. Najpierw wypiekany w piecach, skąd trafiał następnie do domowych spiżarń – obok placka z jabłkami oraz makowego strucla – świątecznego staropolskiego słodkiego trio. Królował na stole niemalże niepodzielnie, skąd zgromadzona rodzina ochoczo sięgała po kolejne kawałki, zajadając się nim z radością i apetytem. Piernik początkowo jednak był raczej przysmakiem ludzi zamożnych – ciastem bogatym w aromatyczne przyprawy korzenne, orzechy, rodzynki, miód. Czasem przekładano go powidłami. Piekło się go zawsze dużo, jak zresztą każdego świątecznego ciasta, bowiem zgodnie z tradycją powinno go starczyć przynajmniej do Nowego Roku, a nawet do Trzech Króli.
Aby wypiek był najpyszniejszy, ciasto powinno porządnie odpocząć Początkowo piernik występował pod nazwą miodownik – było to chlebowe ciasto, które dojrzewało w piwnicach latami. Zagniatano je w dniu urodzin córki, a pieczono z okazji jej zamążpójścia. Także i dzisiaj zgodnie z kulinarną sztuką, piernikowe ciasto przed wypieczeniem powinno leżakować przez kilka, a nawet kilkanaście dni. Jednakże w dzisiejszych szybkich czasach, gdy na długotrwałe przygotowania wigilii i Świąt nie możemy sobie raczej pozwolić, dopuszcza się wiele przepisów, gdzie czas leżakowania piernika skrócony jest do kilku godzin. |
Koniecznie korzenny i intensywnie aromatyczny
Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosi się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa – zapachy i aromaty tych dobrodziejstw koniecznie muszą być wyczuwalne w pierniku. Warto także zadbać o przygotowanie polewy, która nie tylko sprawi, że ciasto będzie jeszcze pyszniejsze, ale też pięknie przystrojone.
Jak zrobić najprostszy lukier?
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier, posmarować nim ciasto i odstawić do zastygnięcia. Gdy dodamy kilka kropli gęstego malonowego soku, uzyskamy lukier różowy, natomiast syrop miętowy pomoże uzyskać zielony lukier.
Toruń – miasto pachnące piernikiem Piernik tak naprawdę nie jest typowo naszym wypiekiem, jednak Polacy bardzo szybko się w nim rozsmakowali i bardzo mocno związane jest to z Toruniem. Historia tego przysmaku jest prawie tak samo długa, jak historia tego miasta. W dawnych czasach, piękny, stary hanzeatycki Toruń znajdował się na skrzyżowaniu najważniejszych europejskich szlaków handlowych. Dzięki temu bez problemu z krajów Lewantu przywożono tu część składników niezbędnych do wyrobu pierników: imbir, goździki, cynamon, kardamon czy gałkę muszkatołową.
|