Na zimowe śniadania najlepsza będzie treściwa sałatka - pomarańcze i papryka sprawią, że sałatka zyska wyjątkowego smaku. Idealnie sprawdzi się na zimno w pudełku do pracy czy do szkoły - na drugie śniadanie lub lunch. Co najczęściej pakujecie do pracy?
Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy
2 papryki czerwone
1 marchewka
300 g ryżu
1 cebula
1 pomarańcza
Kilka Czarnych oliwek Smak
Kilka Zielonych oliwek Smak
1 pęczek szczypiorku
Sos vinegrette:
100 ml oliwy z oliwek
30 ml octu winnego
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 limonki
Do smaku: Pieprz biały mielony, Imbir mielony, Sól morska Prymat
Do dekoracji:
Kilka liści ulubionej sałaty
Kilka pomidorków cherry
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy około 15 minut w 300 ml wody (ok. 1,5 szklanki). Na 4 minuty przed końcem gotowania się ryżu wrzucamy do niego pokrojoną marchewkę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Umyte i osuszone papryki owijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy również w drobną kostkę, a pomarańczę filetujemy. Do ryżu dodajemy paprykę, marchewkę, cebulę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pomarańcze, zielone i czarne oliwki oraz posiekany szczypiorek.
Sos vinegrette: dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, przyprawiamy białym pieprzem, imbirem oraz solą.
Na talerzu układamy kilka liści ulubionej sałaty oraz pomidorki, wykładamy sałatkę i polewamy sosem vinegrette. Sałatkę można na koniec doprawić świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem czarnym. (widać doprawienia na filmie, więc dodaliśmy takie zdanie)