Aktualności Doradcy Smaku

03_poledwiczki_wieprzowe_zol_5550_x

Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9

Szukacie pomysłu na wyjątkowe danie? Polędwiczki wieprzowe to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Zobaczcie jak je przyrządzić, aby wydobyć ich najlepsze cechy. 

 

Polędwiczki marynujemy w Przyprawie do wieprzowiny, która zawiera  między innymi mieszankę czosnku, papryki i kminku. Świetnie smakują saute, ale jeszcze lepiej zapieczone z serem pleśniowym. Do tego coś kolorowego jako dodatek, np. brokuły i możemy podawać obiad nawet najbardziej wymagającym gościom. 

 

 

Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym

Składniki dla 2 osób:

  • 350 g polędwicy wieprzowej
  • 150 g Ser pleśniowy niebieskiego
  • 100 g kaszy perłowej
  • 200 g brokułów
  • Suszone pomidory Smak
  • Przyprawa do wieprzowiny Prymat
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat
  • Liść lubczyku Prymat

 

Dodatkowo: cebula do prażenia kaszy, oliwki czarne Smak do podania, olej z suszonych pomidorów Smak, sól ziołowa w młynku Prymat

Przygotowanie:

Kroimy mięso na dość grube kawałki (ok 2 cm) i spłaszczamy je ręką. Z pokruszonego nożem czarnego pieprzu, przyprawy do wieprzowiny, liścia lubczyku oraz oleju z suszonych pomidorów robimy marynatę. Marynata powinna być dość gęsta, aby dokładnie pokryć mięso. Po zamarynowaniu odkładamy mięso na chwilę do lodówki.

Gotowanie kaszy: cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego rondelka z olejem. Kaszę wyjmujemy z torebki, przepłukujemy w zimnej wodzie, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy sól  oraz zalewamy wodą do wysokości kaszy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

Wyjmujemy mięso z lodówki i podsmażamy na patelni grillowej około 2 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, nakładamy na nie drobno pokrojone pomidory oraz pokrojony w plastry ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 4-5 minut. W międzyczasie wrzucamy brokuły do gotującej się wody na około 4-5 minut.

Danie podajemy na talerzu układając mięso na uprażonej kaszy, w otoczeniu brokułów i kilku czarnych  oliwek.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu pogramu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz