Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_50679080_l

Długo wyczekiwany hit wiosny!

Jeszcze nie tak dawno temu szparagi w Polsce kojarzyły się przede wszystkim z koronnym produktem eksportowym do Niemiec, tudzież z ofertami pracy przy szparagach za zachodnią granicą. Dzisiaj szparagi trafiły także pod polskie „strzechy” i są coraz lepiej oswajane i przyswajane na gruncie kuchni polskiej.

Przez wieki szparagi były warzywem wyjątkowym i wyrafinowanym.  Znane były w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Już wówczas przeznaczane były jedynie dla elit i na długo zachowały swoją kulinarną wyjątkowość.

Siła tkwi w prostocie

Szparagi to jadalne pędy, które niejako zwiastują pełnię wiosny. Smak szparagów jest najdelikatniejszy wczesną wiosną, ale sezon trwa bardzo krótko, bo do początku lata. Delikatny smak tego warzywa nie wymaga wcale kulinarnych zdolności. Wystarczy je lekko obgotować i zaserwować z jajkiem w koszulce czy na miękko. Równie prosta w przyrządzaniu będzie zupa krem ze szparagów czy też jedna z najbardziej znanych potraw – szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej. Oczywiście najlepsze są młode szparagi, których pędy jeszcze nie zdrewniały. Starsze okazy trzeba obierać z łykowatej otoczki.

Szparagi w Polsce

Jeszcze nie tak dawno Wielkopolska była szparagowym zagłębiem w kraju nad Wisłą, jednak niemal całe uprawy wyjeżdżały do sąsiadów. Dzięki współczesnej modzie na kulinaria szparagi stały się nowym i ciekawym elementem sezonowości w kuchni polskiej. 

Rolnicy obiecują, że łagodna zima dla szparagów oznacza obiecujące plony. Zatem i ceny będą bardziej przystępne, aby eksperymentować z nimi w kuchni. Warunki atmosferyczne wpłynęły też na smak szparagów- są one mniej łykowate i lepsze w smaku.

Podobno aż 90% spożycia szparagów w Polsce przypada na szparagi białe. Niemniej regularnie rośnie zainteresowanie szparagami zielonymi, które uznawane są za bardziej wyraziste w smaku. Literatura podaje również, że szparagi mogą mieć barwę fioletową, jednak w sklepach są one bardzo rzadko dostępne.

Obecnie największa produkcja szparagów ma miejsce… w Chinach, gdzie szparagi uznawane są za warzywo o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach.

Pędem po zdrowie

Szparagi to nie tylko wykwintny smak, ale też liczne właściwości odżywcze. Szczególnie, że 100 g szparagów zawiera jedynie 15 kcal. To także źródło witaminy C, E, beta-karotenu oraz kwasu foliowego szczególnie zaleconego kobietom w ciąży. Oczywiście nie brakuje też minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez i potas czy przeciwutleniaczy, które wykazują działanie antyrakowe.

Szparagi kojarzą się też z afrodyzjakiem, jednak bardziej ze względu na kwestie wyglądu, a nie składu chemicznego.

Robert Sowa o szparagach:

„To wspaniałe warzywa, które mają mnóstwo zastosowań kulinarnych i które można podawać na wiele sposobów – są świetne na surowo i ugotowane, podawane na zimno i na ciepło, zapiekane i grillowane. Cudownie smakują ugotowane i delikatnie polane masłem, a jeszcze lepiej z sosem holenderskim lub beszamelowym. Można też owinąć je w plastry bekonu i zgrillować. Polecam również przygotowanie zupy kremu lub makaronu ze szparagami.

Szparagi mogą być oryginalną przystawką, dodatkiem do mięs i ryb lub pożywnym daniem głównym. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, więc nie bójmy się eksperymentować i poszukujmy nowych smaków z ich wykorzystaniem”.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Składniki dla 4 osób:

200 g makaronu żytniego/pełnoziarnistego

1 pęczek zielonych szparag

100 g zielonej groszku cukrowego

1 łyżka masła

2 jaja

Sól, pieprz kolorowy Prymat

Gałka muszkatołowa Prymat

Kiełki rzodkiewki/słonecznika

Parmezan lub inny twardy ser typu bursztyn

Sposób przygotowania:

Przygotować warzywa – umyte szparagi obrać i odciąć twarde końcówki. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić groszek i gotować do miękkości. Następnie tak samo postąpić ze szparagami. W między czasie w kolejnym garnku ugotować makaron al dente. Następnie przygotować jajka – do osolonej wody z dodatkiem octu wybić jaja i gotować do momentu ścięcia białka. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, przełożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze części szparagi i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć na patelnię makaron, wymieszać i gotowe danie przełożyć na głębokie talerze, na wierzch każdego kładąc przygotowane jajko. Posypać świeżymi kiełkami rzodkiewki lub słonecznika i tartym serem Parmezan.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    świetny taki wiosenny przepis

Dodaj komentarz