Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_74463935_s

Greckie przysmaki Teo Vafidisa - owoce morza z ryżem i szafranem

Grecja, to nie tylko piękne starożytne zabytki i przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak, różnorodność i jakość produktów. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis…
Dzisiaj kolejna odsłona greckiej kuchni, a w niej – owoce morza z ryżem i szafranem. To jest meze, czyli grecka przekąska. Najczęściej podajemy go z kieliszkiem ouzo. Oczywiście ser Gravier możemy zastąpić również innym twardym serem.

 

 

Krok 1 – lista zakupów (składniki na 4 porcje)

małże w muszlach - 16 szt.

krewetki w pancerzu 16/20 - 12 szt.

szyjki rakowe – 200 g

kalmary oczyszczone, pokrojone w krążki – 200 g

czosnek - 2 ząbki

cebula - 1 szt.

papryka trzy kolory (zielona, czerwona, żółta) - po 1 szt.

cebula dymka - 2 szt.

natka pietruszki posiekana - 1 łyżka

wino białe wytrawne - 150 ml

ryż – 400 g

szafran nitki - 5 szt.

rosół warzywny – 2 lityr

oliwa z oliwek -4 łyżki

ser Graviera - 50g

sól i pieprz do smaku

 

Krok 2

Ryż płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy przez 5 minut i odsączamy.

 

Krok 3

Szafran zalewamy wrzącą wodą (150 ml) i przygotowujemy wywar.

 

Krok 4

Cebulę i dymkę kroimy w kostkę.

 

Krok 5

Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w paseczki.

 

Krok 6

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

 

Krok 7

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie szklimy cebulę, czosnek oraz papryki.

 

Krok 8

Dodajemy owoce morza i podsmażamy, aż małże się otworzą (pamiętajmy, że to nieotwarte wyrzucamy!). Gasimy winem i dusimy przez 2 minuty, aż lekko odparuje.

 

Krok 9

Dolewamy rosół warzywny (tyle, aż przykryje wszystkie składniki na wysokość 2 cm). Doprowadzamy do wrzenia.

 

 

Krok 10

Dodajemy ryż i wywar z szafranu oraz natkę pietruszki.

 

Krok 11

Dusimy, aż ryż wchłonie wszystkie płyny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli potrzeba dodajemy jeszcze niewielką ilość rosołu warzywnego).

 

Krok 12

Ryż z owocami morza i szafranem posypujemy tartym serem Graviera i serwujemy. Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz