Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_46849959_s

Wiesław Bober prezentuje deser kuchni sudeckiej

Kuchnia sudecka jest bardzo wielokulturowa, a co za tym idzie bardzo ciekawa i różnorodna. Dzisiaj proponuję Wam ciekawy deser – gruszkę duszoną w winiaku z białą i ciemną czekoladą oraz sosem lawendowym.

 

 

 

Krok 1 – lista zakupów

1 gruszka

80 g świeżej lawendy

500 ml winiaku

100 ml śmietanki 30%

2,5 g goździków

200 g białej czekolady

150 g ciemnej czekolady

80 g miodu spadziowego

 

Krok 2

Do garnka włóż obraną gruszkę, dodaj winiak, 30 g miodu i goździki. Duś, aż gruszka będzie miękka, a następnie zdejmij z ognia i ostudź, nie wyjmując owocu z sosu.

 

Krok 3 - sos

Do gotującej się śmietany dodaj płatki lawendy, dopraw pozostałym miodem. Redukuj płyn, aż powstanie gęsty sos.

 

Krok 4

Białą i ciemną czekoladę rozpuść w dwóch osobnych rondelkach.

 

Krok 5

Zimną gruszkę wyjmij z sosu, osusz, a następnie zamocz raz w jednej, raz w drugiej rozpuszczonej czekoladzie.

 

Krok 6

 

Tak przygotowaną duszoną gruszkę z czekoladą podawaj z sosem lawendowym. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo smaczny deserek :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    przepięknie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    wow, musi być naprawdę smaczne :)

Dodaj komentarz