Kuchnia sudecka jest bardzo wielokulturowa, a co za tym idzie bardzo ciekawa i różnorodna. Dzisiaj proponuję Wam ciekawy deser – gruszkę duszoną w winiaku z białą i ciemną czekoladą oraz sosem lawendowym.
Krok 1 – lista zakupów
1 gruszka
80 g świeżej lawendy
500 ml winiaku
100 ml śmietanki 30%
2,5 g goździków
200 g białej czekolady
150 g ciemnej czekolady
80 g miodu spadziowego
Krok 2
Do garnka włóż obraną gruszkę, dodaj winiak, 30 g miodu i goździki. Duś, aż gruszka będzie miękka, a następnie zdejmij z ognia i ostudź, nie wyjmując owocu z sosu.
Krok 3 - sos
Do gotującej się śmietany dodaj płatki lawendy, dopraw pozostałym miodem. Redukuj płyn, aż powstanie gęsty sos.
Krok 4
Białą i ciemną czekoladę rozpuść w dwóch osobnych rondelkach.
Krok 5
Zimną gruszkę wyjmij z sosu, osusz, a następnie zamocz raz w jednej, raz w drugiej rozpuszczonej czekoladzie.
Krok 6
Tak przygotowaną duszoną gruszkę z czekoladą podawaj z sosem lawendowym. Smacznego!