1 września rusza nowy rok szkolny. Po dwóch miesiącach wakacji dla dzieciaków, jak i ich rodziców zaczyna się kolejny rok zmagań. Powrót do szkoły to kolejne wyzwania zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców.
Oprócz zorganizowania dodatkowych zajęć i poukładania na nowo życia zawodowego z życiem szkolnym trzeba przeorganizować także rytuały zakupowo-kulinarne. Odżywcze posiłki, a jednocześnie urozmaicone, smaczne i chętnie jadane przez dzieci to ogromne a zarazem codzienne wyzwanie. Największym problemem współczesnych Polek jest jak znaleźć złoty środek pomiędzy ograniczeniami czasu i kulinarnymi umiejętnościami, z innej strony - oczekiwaniami dziecka a finalnie - także trendami, które nakazują w sposób szczególny dbać o dobrze zbilansowaną dietę, aby dzieci wyrosły na geniuszy.
Przykładem skrajności jest japońskie bento. To przykład misternie przygotowanych zestawów zawierających zwykle ryż, ryby, mięso, pikle czy warzywa. Bento można kupić w Japonii w sklepach czy na stacjach benzynowych, można je przygotować własnoręcznie w domu. To jeden z atrakcyjnych pomysłów na japoński lunch lub drugie śniadanie zarówno la dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie atrakcyjnego bento zajmuje niektórym japońskim mamom nawet 3 godziny!
Drugą skrajnością w kwestii drugiego śniadania jest pozostawienie wyboru dziecku. Najpewniej wybierze ono słone przekąski, colę i chipsy.
Trzecia droga to właśnie złoty środek, czyli dania zdrowe, a zarazem smaczne, proste w przygotowaniu, a jednak odpowiednio zbilansowane. Nasi użytkownicy mają wiele apetycznych pomysłów, które warto wypróbować. Najlepszą ściągą niech będzie piramida żywieniowa, a poradą – zamiast batonika – jabłko do tornistra, nie tylko na złość polityce, ale tez dla zdrowia dzieciaków.
A jaka jest wasza rada na rozpoczęcie roku szkolnego?
Przepisy naszych użytkowników dla dzieci znajdziecie tutaj.