Aktualności Doradcy Smaku

23.05.2014147869

ABC Przypraw we Włoskim klimacie

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. A Polacy pokochali pizzę i bolognese niemal jak bigos czy pierogi.

Niezwykle bogata, a przy tym smaczna, zdrowa i prosta kuchnia włoska w przygotowaniu podbiła serca milionów ludzi. To nie tylko pizza, penne i mozzarella. To także doskonałe sałatki, w których nie może zabraknąć oliwek i pomidorów, także tych suszonych. Ważne też są różne rodzaje sałaty, jak gorzkawa w smaku rukola czy też roszponka. Każdy region ma swoją specyfikę i typową dla siebie sałatkę. Sałatka sycylijska to anchois, pomidory suszone i czerwona papryka, toskańska to czerstwy chleb krojony w kostkę z rukolą, pomidorami i ogórkiem, a florencka bazuje na sałacie lodowej, kukurydzy i serach: z niebieską pleśnią i Camembert. Sałatki włoskie wyróżniają się bogactwem ziół, takich jak bazylia i oregano, które nie tylko nadają smak i aromat, ale pobudzają pracę żołądka i korzystnie wpływają na przemianę materii. Każda z tych sałatek smakuje najlepiej z sosem z oliwą i odpowiednimi ziołami.

Sos sałatkowy włoski powstał z myślą o wszystkich smakoszach kuchni włoskiej oraz zwolennikach lekkich dań. Sos powstał na bazie podstawowych śródziemnomorskich ziół. Delikatny smak oregano i wyjątkowy zapach bazylii tworzą jego wyjątkowy charakter. Sałatka z sosem włoskim to doskonały pomysł na lekki obiad.

 

 

Sos sałatkowy włoski będzie doskonale harmonizował ze smakiem świeżych warzyw, serów, na przykład camembert, mozzarelli, drobiu lub szynki parmeńskiej. W roli składników włoskich sałatek szczególnie polecamy rukolę, oliwki i pomidory. Sos sałatkowy przygotowujemy łącząc go z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatkę możemy podawać na przykład z dodatkiem bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym.

 

Sałatka Mediteran z makaronem i suszonymi pomidorami

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie (120 g) Sałaty Eisberg Mediteran Mix

200 g ugotowanego makaronu penne

1 łyżka Pomidorów suszonych Smak

1 łyżka Oliwek czarnych Smak

1 łyżka Oliwek zielonych Smak

1 łyżka Kaparów Smak

100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli

4 łyżki prażonych orzeszków pinii

 

Sos:

1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Prymat

4 łyżki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny w młynku Prymat

 

Sposób przygotowania:

Sos przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu łącząc wszystkie składniki. Ugotować makaron penne. Na talerzu ułożyć sałatkę, dodać oliwki, kapary, pomidory suszone, makaron. Wszystko połączyć z sosem i posypać prażonymi orzeszkami pinii.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    często używam tego sosu do sałatek :)

Dodaj komentarz