Liczy się dobry Smak

Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e55-kpk-017-lewa

Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety są popularne nie tylko w Polsce, ale w całej Europie - w Hiszpanii czy Francji znajdziemy ich odpowiedniki. A jak należy przygotowywać oryginalne pulpety w sosie pomidorowym - gotujemy czy smażymy? I to, i to. Pulpet zawdzięcza swoją nazwę sposobie uformowania, nie zaś sposobie obróbki termicznej. 

Pulpety najlepiej przygotować z dwóch rodzajów mięsa - wołowego i wieprzowego. Wołowina jest mięsem suchym, a więc dodając do niej tłustą wieprzowinę utrzymamy równowagę między mięsem tłustym, a nietłustym. 

 

Pulpety w sosie pomidorowym

200g mięsa mielonego wieprzowego

200g mięsa mielonego wołowego

1 bułka namoczona w mleku

1 żółtko

200g Bułki  tartej  Prymat

1 pęczek natki pietruszki

Przyprawa do mięsa mielonego Prymat

1 cebula

800g pomidorów pelati

Papryka ostra mielona Prymat

20g Oliwek  zielonych  Smak

100 ml oliwy z oliwek

Liść laurowy Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce.

 

Doprawiamy solą  i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.

 

Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę.

 

Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.

 

Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety. 


 

Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut.

 

Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy  do sosu z pulpetami.

Smacznego!

Komentarze

  • -1
    no-image
    Opublikowano

    Fructo

    Witam Pana Panie Michel.Zaskoczył mnie Pan tym że nie rozróżnia Pan pulpetów od klopsików.W Polsce pulpety gotuje się w wywarze a klopsiki obsmaża i dodaje do sosu.Pozdrawiam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Woalka

    Dzień dobry Michel, dzisiaj zrobiłam pulpety na obiad wg Pana przepisu i wyszły przepysznie! Przepis jest nietrudny, dość szybko się go wykonuje, a smak sosu idealny! :) Następnym razem zrobię więcej, żeby starczyło na dokładkę :) To teraz jedno z ulubionych dań moich i mojej rodziny. Bardzo dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz