Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 52: Beignets z jabłkami

Składniki na 2 porcje:

2 jabłka,
10 g drożdży,
125 g mąki,
2 jajka,
200 ml mleka,
Olej,
Cynamon mielony Prymat,
Cukier puder,
Szczypta soli.

 

1

Mąkę wsypujemy do miski,

 

2

dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Mieszamy powoli i delikatnie.

 

3

Następnie dodajemy żółtka z dwóch jajek. Mieszamy.

 

4

Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy aż masa na ciasto będzie gładka (ręcznie - ok. 5 minut).

 

5

Do drugiej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka jajek.

 

6

Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

 

7

Tak ubite białka dodajemy do gładkiej masy i wszystko mieszamy.

 

8

Następnie kroimy jabłka w średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej.

 

10

Każdy plaster jabłka obtaczamy w masie i układamy na patelni.

 

11

Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie placuszka zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz.

 

12

Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy  listkiem mięty, a całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz cukrem pudrem.

 

13

Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz