Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 35: Zapiekanka Michelska

Składniki:

1 bagietka
50 g keczupu
80 g szynki gotowanej
80 g sera gruyere lub ementaler
150 g pieczarek
1 pomidor
Ogórki kanapkowe Smak
Sałata
Musztarda sarepska Prymat
Tymianek Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Olej do smażenia
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Pieczarki kroimy w kawałeczki i skrapiamy cytryną.

 

2

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem. Gdy się zarumienią wykładamy je do osobnego naczynia i odstawiamy.

 

3

Bagietkę kroimy na pół, a następnie również wzdłuż i te połóweczki układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

3

Smarujemy musztardą sarepską,

 

4

... układamy kawałki sałaty, plastry gotowanej szynki i ogórki kanapkowe.

 

5

Pomidora kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm i również układamy na bagietce.

 

7

Na pomidora układamy podsmażone wcześniej pieczarki...

 

9

... i smarujemy keczupem (wedle uznania).

 

10

To wszystko obsypujemy obficie żółtym serem tartym lub na wierzch zapiekanki układamy plastry żółtego sera (wedle uznania).

 

11

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni. Czekamy aż ser się rozpuści a bagietka zarumieni.

 

 

12

Po tym czasie wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz