Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 11. Zupa de picadillo

W kolejnym odcinku programu "Doradca Smaku" prowadzący pokazał nam jak przyrządzić "Zupę de picadillo". Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN oraz powtórki o godz. 7.50

 

Składniki:
2 udka kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g szynki hiszpańskiej serrano
1 mała golonka wieprzowa
wino wytrawne białe
woda
2 jajka na twardo
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Majeranek Prymat
natka pietruszki
Szafran nitki Prymat

 


Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z odrobiną oliwy.

 

Następnie dokładamy do garnka golonkę skórą do spodu. Chwilę smażymy, ale pilnujemy żeby cebula się nie przypaliła.  Następnie dolewamy odrobinę białego wina i wodę.

 

Lekko solimy i dodajemy liść laurowy, tymianek i majeranek.

 

Gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę. Po 25 minutach do zupy dorzucamy kurczaka. Po około 15 minutach golonka i udka z kurczaka powinny być już gotowe.

 

Wyciągamy je z garnka, resztę zupy przecedzamy.

 

Kurczaka i golonkę kroimy w drobne kawałki.

 

Do przygotowanego wywaru wrzucamy pokrojoną szynkę, boczek, kawałki mięsa.

 

Dodajemy odrobinę szafranu dla koloru, pokrojone w plasterki jajka na twardo i drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Zupę nalewamy na talerze tak, aby w każdej porcji znalazły się jajka, boczek i mięso.

Bon apetit.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz