Aktualności Doradcy Smaku

screen-shot-2014-02-07-at-11.06.22

Doradca Smaku II, odc. 42: Caponata

Bakłażan to jedno z tych tajemniczych warzyw, które choć od lat dostępne na bazarkach czy na stoiskach warzywnych w hipermarketach, nieco nas zawstydza. Szeroko dostępne, kusi pięknym kolorem, każdy zna to warzywo w teorii, ale czy w praktyce? Bakłażany lubią być grillowane. Jednak równie dobrze smakują pieczone czy smażone. Przyprawiać bakłażana można niemal wszystkim, od wyrazistego smaku czosnku lub chili, przez aromatyczne i śródziemnomorskie zioła jak oregano i bazylia, po egzotyczna nutę cynamonu i kardamonu. Nie może też do niego zabraknąć przypraw podstawowych – soli i pieprzu. 

 

I to właśnie solą powinniśmy przyprawić bakłażana by idealnie zmiękł do potrawy przygotowanej w programie. Warzywo nie może być za twarde. Z kolei skórka utrzyma je w całości, by nie zrobiło się zbyt miękkie. 

 

 

Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ

 

11

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz