Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na Makaron!

Bogaty wybór

Polskie kulinaria przeżywają ogromne zmiany. Jemy coraz mniej ziemniaków, a sprzedaż makaronu stale rośnie, czego dowodem jest coraz bardziej frapująca półka sklepowa z makaronami, która staje się coraz szersza. Daleko nam jeszcze jednak do Włochów, którzy podobno statycznie zjadają 26 kilogramów makronu rocznie, aż 12 kg jadają Wenezuelczycy, a Polacy – niecałe 5 kg.

Ogromny wybór kształtów, kolorów i właściwości może przyprawić o zawrót głowy. Nitki rosołowe giną w gąszczu różnorodnych spaghetti, rurek, świderków czy muszelek. Na tym nie koniec, bo przecież obok słownictwa polskiego równorzędnie funkcjonuje włoskie, czyli pojawiają się penne, canelloni, tagiatelle… jednak każdy ma swój ulubiony typ, najlepsze połączenie smaków, kształtów i przeznaczenia.

Zwykle makaron wybieramy ze względu na jego przeznaczenie. Jeśli jest to dodatek do zupy, to zazwyczaj wybieramy makaron jajeczny, jeśli celem jest przyrządzenie dania głównego kupujemy makaron z pszenicy durum.

 

Prostota

Dlaczego tak lubimy makarony? Bo są smaczne, łatwe w przygotowaniu, pozwalają szybko zaspokoić głód, a szerokość zastosowań otwiera też różnorodne inspiracje kulinarne. Na pewno zainteresowanie makronami łączy się z faktem, iż Polacy pokochali kuchnię włoską za prostotę, smak i aromaty. Spaghetti bolognese, lasagne i carbonara stały się częścią codziennego menu i trafiły do grona ulubionych potraw.

Makaron można połączyć chyba ze wszystkim – mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, serami i różnorodnymi sosami. Dania z makaronem mogą być wykwintnym danie na bazie największych delikatesów tego świata jak ośmiornica, trufle czy najdroższe sery. Równie dobrze może sobie poradzić z paczką makaronu, kiedy lodówka jest niemal pusta!

 

Egzotyka

Mniejszą popularnością cieszą się makarony egzotyczne - soba, somen, udon czy sojowy są nadal rzadkością.

Choć za ojczyznę makronu uchodzą Włosi, choćby przez spożywane ilości i zamiłowanie do tego produktu, to warto wiedzieć, że makron wymyślili… Chińczycy.

 

Al dente i pełen ziarno

Nauczyliśmy się już, że makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Wówczas też jest smaczniejszy, jak i mniej kaloryczny. Coraz częściej patrzymy na skład, poszukując pełnowartościowych i najlepszych produktów. Dlatego też pojawia się coraz większy wybór makronów z pełnego ziarna, czyli z mąki mniej przetworzonej, uważanej za zdrowszą.

 

Jak jeść

Spaghetti – powtórka z lekcji savoire vivre.

Spaghetti można jeść na 2 sposoby: za pomocą samego trzymanego w prawej ręce widelca, na który okrężnym ruchem nabiera się makaron, opierając widelec o dno talerza lub za pomocą widelca i łyżki, pomagając sobie trzymaną w lewej ręce łyżką przy nakręcaniu makaronu na widelec.

 

Proponujemy zarówno najprostsze potrawy z makaronem jak choćby spaghetti po bardziej wyszukane formy i smaki. 

 

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

 


Składniki dla 4 osób:
20 szt. makaronu cannelloni
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
500 g opłukanego i sparzonego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g sera ricotta
100 g tartego sera mozzarella
4 łyżki miąższu pomidorów
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
 
Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól, Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa Prymat
2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella, ponownie wymieszać.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.  

Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowym, posypać pomidorami i piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC. 

 


Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami, wędzonym łososiem i świeżo tartym parmezanem

 


Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego linguine truflowego
150 g zielonych szparagów
2 duże pomidory concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
300 ml śmietany 36%
100 g wędzonego łososia norweskiego
2 cebule dymki
40 g świeżo tartego parmezanu
Przyprawa do makaronu Prymat do smaku
100 g sera mascarpone
½ pęczka rukoli
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, wlać śmietanę, a gdy sos zacznie gęstnieć dodać ser mascarpone. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Następnie do sosu dodać szparagi i pokrojonego w paski łososia. Ciepły makaron wymieszać z sosem i rukolą, ułożyć na talerzach, posypać pomidorami concasse i parmezanem.

 

Pappardelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
250 ml śmietany 36%
70 g Pomidorów suszonych Smak
200 g sparzonych liści szpinaku
Przyprawa do makaronu Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
150 g sera gorgonzola (ew. rokfor)
300 g makaronu pappardelle
80 g sera parmezan
1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji

 

 

Pappardelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
250 ml śmietany 36%
70 g Pomidorów suszonych Smak
200 g sparzonych liści szpinaku
Przyprawa do makaronu Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
150 g sera gorgonzola (ew. rokfor) 
300 g makaronu pappardelle
80 g sera parmezan
1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.

Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.

Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.

 

 

Sałatka ze szparagów, wędzonego łososia norweskiego i makaronu penne

 

 

Składniki dla 4 osób:
300 g ugotowanych zielonych szparagów
100 g zielonego groszku w zalewie
100 g wędzonego łososia norweskiego
200 g ugotowanego makaronu penne
50 g pomidorków koktajlowych
2 pokrojone w piórka czerwone cebule
Sos:
50 g Sosu sałatkowego francuskiego Prymat
150 ml oliwy z oliwek
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
50 ml wytrawnego sherry
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka suszonej Natki pietruszki Prymat
Sól, świeżo mielony Czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos francuski Prymat wymieszać z oliwą, dodać musztardę, sherry, sok z cytryny oraz natkę pietruszki Prymat. Całość doprawić solą i pieprzem.

Szparagi przekroić wzdłuż na pół, dodać odsączony groszek, pokrojonego w paski łososia, cząstki pomidorków oraz cebulę. Wszystko połączyć z wystudzonym makaronem penne. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem, udekorować świeżą natką pietruszki. Do sałatki można również dodać mały pęczek rukoli.

 

Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

 

 

Składniki dla 4 osób:
600 g makaronu spaghetti
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g pokrojonego w paski kurczaka
100 g krewetek koktajlowych
50 g dużych kaparów
100 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
 
Bazyliowe Pesto:
100 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
4 łyżki tartego sera Parmezan
12 łyżek oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu spaghetti odcedzić.  
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć na talerze i udekorować kaparami

 

Spaghetti w sosie aromatycznym – Spaghetti in salsa aromatica

 

 

Składniki dla 4 osób:
40 dag makaronu spaghetti
Sos:
1 pomidor (10 dag)
1 pęczek bazylii
5 dag koziego sera
1 łyżka oliwy
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do makaronu Prymat

 

Sposób przygotowania:

Przygotować sos: pomidor sparzyć, obrać i drobno pokroić. Bazylię umyć, osączyć i posiekać. Włożyć do salaterki, dodać pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz czarny mielony Prymat. Posypać przyprawą do spaghetti Prymat. Makaron ugotować, odcedzić przełożyć do salaterki, wymieszać z sosem i natychmiast podawać.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne propozycje

Dodaj komentarz