Aktualności Doradcy Smaku

original

Ogólnopolski Festiwal Zalewajki

 

 

Już w tę niedzielę spotykamy się w Radomsku, gdzie odbędzie się IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki.

 

Smak Radomszczańskiej Zalewajki jest wyjątkowy, a jej wielowiekowy sekret tkwi w domowym żurku oraz aromacie dodawanych do niej suszonych grzybów (gąsek). Znana i uwielbiana - trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych, będąc jednocześnie wciąż  silnie związana z Radomskiem.

 

2

 

Jeśli jeszcze nie poznaliście smaku tej potrawy, albo jesteście wręcz jej miłośnikami to gorąco zapraszamy Was 8 września, w niedzielę na Festiwal Zalewajki w Radomsku. Wielkie rozpoczęcie nastąpi w Parku Solidarności o godzinie 12.00. W programie zapowiadane są liczne atrakcje: degustacje, debiut zalewajki po zbójnicku, gotowanie w wielkim kotle rekordowej ilości zalewajki, pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu znanych szefów kuchni, warsztaty kulinarne dla dzieci pod hasłem „Jedzmy zdrowo – kolorowo” oraz liczne konkursy i zabawy, które zwieńczone zostaną koncertem Haliny Kunickiej.

 

Tymczasem polecamy nasz przepis na Zalewajkę:

 

Zalewajka

1

 

Składniki:

60 dag ziemniaków

1 Liść laurowy Prymat

Po 5 ziaren Pieprzu czarnego i Ziela angielskiego Prymat

3 szklanki żuru lub soku z kiszonej kapusty

1 cebula

5 dag słoniny lub tłustego boczku

1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat

Przyprawa do potraw Kucharek do smaku

1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min. Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać. Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować. Podawać z chlebem razowym.

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    teraz jest sezon na tyle świeżych warzyw.. taka zalewajka to zimą jest dobra albo wczesną wiosną..

Dodaj komentarz