Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon na groszek

Groszek zwykle można kupić w warzywniakach i na bazarach w postaci wyłuskanych ziaren. Natomiast każdy kto kiedykolwiek jadł zielony groszek prosto ze strąka, zna tę przyjemność jedzenia świeżych warzyw „prosto z krzaka”. Aromat świeżego groszku i wyskakujące radośnie ziarenka przywodzą na myśl dziecięce lata i dowiedziony u dziadków, kiedy degustacje w przydomowych ogródkach i na działkach nie miały końca.

 

 

Dziś wiele osób lubi młodziutki groszek, szczególnie, kiedy ziarna są jeszcze niedojrzałe i można go jeść w całości. Taki sposób jego jedzenie jest bardzo popularny na świecie, a zapoczątkowali go Francuzi. Zresztą jak zwykle udowadniając tym samym, że znają się na kulinariach jak nikt inny. Francuzi nadali takiej formie jedzonego groszku nazwę mangetout, czyli zjedz wszystko.

 

Smak zielonego groszku doskonale łączy się smakowo z miętą, dlatego też często taki duet można znaleźć w przepisach na sałatki i zupy. Idealnie komponuje się w towarzystwie marchewki jako jarzynka na ciepło. Może też przygotować  z niego pyszne purée.

 

Groszek cukrowy doskonale nadaje się do mrożenia, zatem można go kupić w sklepach w postaci mrożonej przez cały rok. Zielony groszek w postaci konserwowej ma osobne miejsce w tradycyjnej kuchni polskiej jako obowiązkowy składnik klasycznej sałatki jarzynowej. 

 

A dla wszystkich fanów groszku i baśni polecamy powtórkę z lektury: „Pięć ziarnek grochu” Hansa Christiana Andersena. Jak widać, groszek inspiruje na różne sposoby… 

 

 

Delikatny krem z zielonego groszku

 

Składniki dla 2 osób:

2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę cebula
2 ½ szklanki bulionu warzywnego Kucharek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
Sól, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, wymieszać i podsmażyć. Dodać bulion i gotować przez chwilę, aż groszek będzie miękki. Następnie całość zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i odrobinę soli do smaku. Zupę można podawać z lekko kwaśną, ubitą śmietaną i grzankami. 

 

Krewetki ze szpinakiem i groszkiem zielonym

 
Składniki dla 4 osób:
24 krewetki Black Tiger 16/20
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
4 posiekane ząbki czosnku
500 g świeżych liści szpinaku
100 g miąższu z pomidorów
Sok z ½ cytryny
200 g zielonego mrożonego groszku
½ szklanki rosołu z kury Kucharek
2 łyżki masła
1 łyżka kaparów
½ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, Pieprz grubo mielony Prymat do smaku
Świeżo siekana bazylia

 

Sposób przygotowania:

Szpinak sparzyć przez ok. 3 minuty. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć umyte i oczyszczone krewetki z cebulą i czosnkiem (10 minut). Następnie dodać szpinak, rozmrożony zielony groszek i miąższ z pomidorów.  Wlać rosół, dodać sok z cytryny, całość doprawić do smaku i dusić przez około 5 minut. Do tak przygotowanych krewetek ze szpinakiem i groszkiem przed podaniem dodać masło, kapary, grubo mielony czarny pieprz i świeżo siekaną bazylię. Podawać z chrupiącymi grzankami.

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    Ja właśnie groszek tak kojarzę jak piszecie, na działce, w ogródku u rodziny z kuzynami i kuzynkami jedliśmy prosto z krzaka, nie tylko groszek, fajne wspomnienia.. a ta sałatka chyba się Wam przez przypadek zaplątała, bo nie w składzie groszku.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię zupkę z takiego zielonego groszku, ale najlepszy jest prosto z krzaczka :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @caralajna, nam właśnie też groszek kojarzy się z działką i ogrodem :). A co do sałatki, to prosimy o doprecyzowanie, bo nie bardzo rozumiemy, gdzie nam się ta sałatka bez groszku zaplątała :).
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    była z arbuzem i melonem, nawet zdjęcie było, teraz nie ma nic.. nieważne.

Dodaj komentarz