Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 54: Rillettes z łososia

250 g łososia świeżego,
100 g łososia wędzonego,
1 masło,
1 cytryna,
szczypiorek,
2 łyżeczki śmietany 36%,
Przyprawa do ryb Prymat,
Imbir mielony Prymat,
Kilka kromek chleba,
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Z łososia świeżego odkrawamy skórę...

 

3

...i tłuszcz.

 

2

Następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy porządnie solą, pieprzem, przyprawą do ryb oraz imbirem z obu stron.

 

4

Polewamy odrobiną oleju...

 

5

...i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 - 180 stopni na 13-15 minut.

 

6

W tym czasie z łososia wędzonego odkrawamy skórę, kroimy w paski,

 

7

a następnie siekamy. Wrzucamy do miski...

 

8

...i dosypujemy posiekany szczypiorek.

 

8

Po ok. 15 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika i wykładamy do innej miseczki.

 

9

Rozdrabniamy i dorzucamy do miski z łososiem wędzonym i szczypiorkiem.

 

10

Wszystko mieszamy.

 

11

Następnie dodajemy miękkie masło (jeśli masło jest twarde i ciężko się rozprowadza, można dodać odrobinę śmietany) i ponownie wszystko dobrze mieszamy.

 

12

Pastę doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.

 

13

Na koniec skrapiamy sokiem z połówki cytryny.

 

 

14

Tak powstałą pastę wkładamy na 5 minut do lodówki.

 

15

Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy nią kromki chleba. Kanapki układamy na talerzach przyozdobionych pomidorkami i sałatą.

 

16

Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ogladam pana prace na ekranie i wiele przepisow juz sobie spisalam dla wlasnego uzytku. Dziekuje ,szybko i bardzo smaczne szczegolnie dzisiejsza kanapka z lososiem .
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    szybko,ladnie przejzyscie i do tego smacznie,lubie to. Polcia
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    dzisiejszy odcinek, po prostu wspaniały !!!!!

Dodaj komentarz