Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

2 porcje:
5 jajek,
4 plastry sera parmezan,
100 g tartego sera parmezan,
100 g szynki parmeńskiej,
4-6 plastrów suszonej szynki parmeńskiej,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat,
Oregano Prymat,
2 szalotki,
2 łyżki masła,
Posiekana natka pietruszki,
Oliwa z oliwek,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Jajka wbijamy do miski i ubijamy.

 

2

Szynkę parmeńską kroimy w cieniutką kosteczkę i wrzucamy do jajek.

 

3

Następnie dosypujemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy.

 

4

Doprawiamy lekko solą, pieprzem,...

 

5

gałką muszkatołową, oregano...

 

6

...i posypujemy natką pietruszki. Wszystko energicznie mieszamy.

 

6

Teraz przygotowujemy szalotki, które kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do miseczki.

 

7

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek oraz kawałek masła. Następnie wylewamy całą zawartość miski.

 

10

Delikatnie mieszamy, czekamy aż omlet się zetnie od spodu.

 

9

Zawijamy w półkole, pozwalamy omletowi „dojść” tak, żeby ściął się również w środku.

 

11

Wykładamy na talerz.

 

12

Na omlet kładziemy kilka kawałków suszonej szynki parmeńskiej i plastry parmezanu. Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    CZY JAK NIE UŻYJE PRZYPRAW PRYMATA TO SIĘ NIE UDA?????
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    też się zastanawiałam -,- jednak ..udało się ! ;D
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    dziwne, dla mnie to jajecznica jest a nie omlet, omlet inaczej robię, no ale z mistrzem nie ma co się spierać.. :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, możesz spróbować, ale nie gwarantujemy efektu końcowego ;).
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    Wygląda pysznie,do tego proste i szybkie, jak dla mnie super przepis !
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Wspaniały przepis. Dzisiaj na śniadanie wywołał owacje. Zamiast szynki parmeńskiej - kumpiok. Oryginalny parmezan 50% i imitacja sproszkowany a'la coś tam z Biedronki. Szalotka zastąpiona cebulą. Poza tym wszystko jak w przepisie. Na śniadanie to jednak dla 2 osób. Na obiad dla jednej :) Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje. Zabieram się jutro za ziemniaczki zapiekane :)

Dodaj komentarz