Pogotowie kulinarne Michela Morana

Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 24: Kasza quinoa z pieczarkami i parmezanem

200 g kaszy quinna
30 g masła
Olej - odrobinę
80 ml – 100 ml śmietany 36%
100 g pieczarek
50 g parmezanu
Oregano Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 pomidorek sherry do dekoracji

 

1

Pieczarki kroimy w cienkie plastry.

 

2

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju z masłem. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pieczarki i smażymy na tyle krótko by pieczarki pozostały białe.

 

3

Przyprawiamy solą, pierzem, kolendrą i oregano.

 

4

Gdy pieczarki puszczą wodę, zdejmujemy je z patelni odcedzając.

 

 6

W garnku gotujemy osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć wsypujemy do niej kaszę.

 

7

Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie kaszę odcedzamy.

 

5

Pieczarki wykładamy na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażamy i dolewamy śmietanę. Całość mieszamy i podgrzewamy aż śmietana zgęstnieje.

 

8

Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.

 

9

Wykładamy danie na talerze, dekorujemy plasterkami pomidorka sherry i posypujemy wszystko tartym parmezanem.

 

10

Bon apetit! 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Rewelacja! Szukałam właśnie przepisu na kaszę quinoa, a tu patrzę - jest! Dzisiaj wykorzystałam przepis i jest pyszne! Polecam!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    zrobiłam-pycha!

Dodaj komentarz