200 g kaszy quinna
30 g masła
Olej - odrobinę
80 ml – 100 ml śmietany 36%
100 g pieczarek
50 g parmezanu
Oregano Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 pomidorek sherry do dekoracji
Pieczarki kroimy w cienkie plastry.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju z masłem. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pieczarki i smażymy na tyle krótko by pieczarki pozostały białe.
Przyprawiamy solą, pierzem, kolendrą i oregano.
Gdy pieczarki puszczą wodę, zdejmujemy je z patelni odcedzając.
W garnku gotujemy osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć wsypujemy do niej kaszę.
Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie kaszę odcedzamy.
Pieczarki wykładamy na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażamy i dolewamy śmietanę. Całość mieszamy i podgrzewamy aż śmietana zgęstnieje.
Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
Wykładamy danie na talerze, dekorujemy plasterkami pomidorka sherry i posypujemy wszystko tartym parmezanem.
Bon apetit!