Aktualności Doradcy Smaku

original

Sylwestrowa noc - wykwintnie

 

 

Dla miłośników sztuki kulinarnej mamy coś wyjątkowego. Jeśli macie czas i ochotę, to zapraszamy do zrealizowania poniższego przepisu:

 

 

1

 

 

Marynowane plastry tuńczyka w czarnym pieprzu

z sałatką ze świeżych kiełków z białą rzepą

 

Składniki dla 2 osób:

200 g świeżego tuńczyka

 

Marynata:

2 łyżki sosu worcester

Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sok z cytryny

Oregano Prymat

 

40 ml oliwy z oliwek

50 g mieszanych kiełków słonecznika i soi

½ łyżki marynowanego imbiru

1 łyżka upalonych na patelni białych ziaren sezamu

100 g białej rzepy

½ mango

¼ melona gallo

2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego

¼ szklanki sosu sojowego

japoński chrzan wasabi do smaku

 

2 3

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyka zamarynować w sosie worcester i soku z cytryny, delikatnie obtoczyć w czarnym pieprzu z dodatkiem oregano, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.

W rondelku gotować sos sojowy do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodać miód, sok z cytryny, imbir i wasabi. Całość gotować przez chwilę, a następnie odstawić do wystudzenia. Tuńczyka wyjąć z zamrażarki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dużym płaskim talerzu. Centralnie na tuńczyku ułożyć sałatkę z kiełków i pokrojonych w paseczki owoców, doprawioną oliwą i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowane danie skropić emulsją miodowo-sojową. Podawać z cząstkami cytryny i ziarnami sezamu. 

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    przepis bardzo mi się podoba , tym bardziej że lubię kiełki :)
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    Przepis super !Tylko tuńczyka brak !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka90

    wygląda bardzo smakowicie w prawdzie już po sylwestrze ale chyba warto spróbować :)

Dodaj komentarz