Przepis i sposób przygotowania na: Żur na kaszance.
* 3 pętka kaszanki
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku (lub więcej)
* 1 czubata łyżka suszonego majeranku
* 2 liście laurowe
* 6 kulek ziela angielskiego
* ew.kawałek wędzonego boczku
* 4-5 dużych ziemniaków
* 1 butelka żuru (lub barszczu białego)
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Wlać do nich ok.1,5 l wody i zagotować.Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
Na patelni przesmażyć pokrojony w paski lub kostkę boczek wędzony-aż będzie chrupiący.Dodać posiekane cebulę i czosnek.Podsmażyć.Dodać do ziemniaków.Kaszanki obrać z osłonek pokroić w plastry lub kostkę .Wrzucić do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem, wsypać majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie a kaszanka się rozgotuje.Zalać żurem i chwilkę razem gotować.