Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki stokrotki
Do mąki dodać sól, wymieszać. Następnie dodać oliwę i wodę do drożdży tak aby w sumie było ok. 420 ml.
Ciasto wyrabiać tak aby nie było zbyt suche ani zbyt mokre. Rozciągać ciasto i zagniatać przez ok. 10 min.
Musi być elastyczne.
Następnie włożyć ciasto do miski i przykryć folią odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po upływie tego czasu odkryte ciasto w misce, dosłownie zbić pięścią. Wyjąć z miski i ukształtować w 7 bułeczek.
Foremkę do pieczenia(tortownice), natłuścić i posypać mąką.
Ukształtowane ciasto odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po upływie tego czasu, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem i posypać nasionami sezamu lub słonecznika albo makiem.
Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 min w temp 230 stopni, po tym okresie zmniejszyć temp do 200 i piec aż ciasto się zarumieni.
Życzę powodzenia i smacznego.