Przepis i sposób przygotowania na: Dewolaj.
* 3 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po ok.20 dag)
* 10 dag prawdziwego masła
* 1 łyżka przyprawy do drobiu
* mąka do panierowania
* bułka tarta do panierowania
* 1 duże jajko
* 3 plastry sera topionego naturalnego w plastrach pojedynczo pakowanych
* 1 płaska łyżeczka oregano
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 mała garstka posiekanej natki pietruszki
* olej do smażenia
Miękkie masło ugnieść widelcem, wsypać oregano,czosnek granulowany i natkę i razem wymieszać, posolić. Utworzyć 3 cienkie wałeczki i wstawić do zamrażarki.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszeń wzdłuż, delikatnie by nie przeciąć mięsa.
Posypać przyprawą do drobiu z obydwu stron i wewnątrz naciętej kieszeni.
Zamrożone masło zawijać w plastry sera i wsuwać w kieszenie mięsa. Dokładnie spiąć wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypłynęła zawartość. Z prawidłowego dewolaja po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Ja wstawiłam usmażone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut.
Podałam z opiekanymi ziemniakami w ziołach, sosem tzatzyki i miksem kolorowych sałat z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych.
Córka już dziś prosiła o powtórkę, a mąż twierdził, że takie obiady powinny być codziennie.