Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety ryżowe.
* 2 torebki ryżu po 10 dag
* ok.15 dag żółtego sera np.edamski
* 1 duża cebula
* ok.20 dag pieczarek
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* garść posiekanej natki pietruszki
* 1 płaska łyżeczka rozmarynu
* 5 dag masła
* olej do smażenia
* 2-3 łyżki przyprawy do zup w płynie
* sól,pieprz ziołowy
Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
1/3 cebuli posiekać bardzo drobniutko, pozostałą w ćwierć plastry lub grubą kostkę.Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki.
Zeszklić na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju grubo pokrojoną cebulę i pieczarki,posypać rozmarynem,pieprzem ziołowym i solą.Doprawić przyprawą do zup.Podsmażyć, włożyć koncentrat pomidorowy, podlać wodą -ok.1/2 szklanki lub trochę więcej.Zagotować i odstawić.
Do ostudzonego ryżu wrzucić posiekaną drobniutko cebulkę, natkę pietruszki i starty na drobnej tarce żółty ser.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.
Lekko wilgotnymi rękami nabierać masę ryżową i lepić kulki większe trochę od dużego orzecha włoskiego.Panierować je w bułce tartej i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Na pulpety wylać nasz sos pieczarkowy i dusić na patelni pod przykryciem ok.10 minut.Delikatnie wyjmować pulpety na talerze, żeby się nie rozpadały-proponuję dużą łyżką.Polać sosem i posypać zieleniną.
Ja zaserwowałam je jako dodatek do smażonej ryby.
Córka już dziś prosiła o zrobienie ich kolejny raz.