Sposób przygotowania

Barszcz kiszę sama w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13328/kiszony-barszcz-czerwony.html - można go po zlaniu przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.
Wywar był z pręgi wołowej i włoszczyzny, taki właściwie rosół, esencjonalny i lekko osolony. Dodałam do niego 1 czubatą łyżką majeranku i zagotowałam po czym odstawiłam na 15 min. żeby majeranek oddał swój aromat do wywaru. Następnie zmieszałam go z kiszonym barszczem. Dodałam też posiekany drobno czosnek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, można dosolić... - w.g smaku - już nie gotowałam żeby nie stracił koloru. Barszczyk podałam go, przecedzając przez gęste sito, do krokietów z grzybami, posypując jeszcze odrobiną roztartego w dłoniach majeranku...Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający.
Robi się szybko pod warunkiem, że mamy gotowy wywar i zakiszony barszcz...

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    na początku nie przecedzałam takiego barszczyku, ale przyprawy pływały po wierzchu związane tłuszczykiem z rosołu i nie wyglądało to najlepiej...więc jednak radzę przecedzić i posypać ew. majerankiem suchym
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    pysznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robię podobny, też na swoim kwasie - pyszny jest :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !