Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny tort
500g brokułów świeżych lub mrożonych
2 cebule
250 ml kwaśnej śmietany 18 % tł.
jajko surowe
3 jajka ugotowane na twardo
150 g sera Rokpol albo Feta
łyżka oleju
150 g żółtego sera
sól, pieprz
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, jajko i wodę, składniki zagnieść. Ciasto rozłożyć w tortownicy pamiętając, aby brzegi były również wyklejone do wysokości 3 cm. Brokuły umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut. Wyłożyć na sito, wystudzić. Grubsze łodygi pokroić na plasterki. Jajka posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na oleju. Do brokułów dodać wszystkie składniki, doprawić pieprzem i solą. Farsz nałożyć na ciasto, wyrównać, posypać startym serem. Piec ok. 50 minut.