Sposób przygotowania

Schab po umyciu i osuszeniu nacieramy solą i pieprzem. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zielony pieprz, pokruszony listek laurowy, paprykę, ziele angielskie, można też dosypać łyżeczkę majeranku. Jeśli używamy suszonego tymianku dodajmy go teraz, jeśli mamy świeże zioła układamy je na mięsie po polaniu marynatą. Marynatę smakujemy i ew. jeszcze doprawiamy. Ma mieć wyczuwalny ale niezbyt kwaśny smak i ... ma być smaczna :). Taką marynatą zalewamy nasz schab i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc albo nawet 24 godziny. Jeśli nie mamy czasu możemy skrócić proces marynowania do np. 2 godzin. Dzięki oliwie i cytrynie taka marynata działa dość szybko i mięso też powinno być smaczne. Dobrze jest ze dwa razy przekręcić mięso w czasie marynowania.

Gdy już mamy zamarynowane mięso (lub podmarynowane) możemy zabrać się za pieczenie.

Piekarnik rozgrzewamy do 220-250 stopni i gdy zgaśnie lampka wstawiamy mięso. Pieczemy je w takiej temperaturze ok. 15 minut - powinno zacząć skwierczeć, po czym temperaturę zmniejszamy do 160-180 stopni i pieczemy jeszcze około godziny na kilogram mięsa, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !