Przepis i sposób przygotowania na: Potarwka z indyka.
* 50-60 dag mięsa gulaszowego z indyka
* 1 duża cebula
* 5 ząbków czosnku
* 12 dużych pieczarek
* 1/2 puszki groszku konserwowego
* 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa
* 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
* 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
* 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek
* olej do smażenia
Mięso opłukać,osuszyć,pozbawić ew. błon i porcjować.Ja zrobiłam 6 kawałków na 3 osoby.
Posypać mięso ze wszystkich stron przyprawą do gyrosa.Wstawić do lodówki a w tym czasie opłukać pieczarki,posiekać cebulę i czosnek.Pieczarki przekrawać na ćwiartki wraz z trzonkami.Groszek osączyć z zalewy.
Na rozgrzanym oleju smażyć na patelni kawałki mięsa z obydwu stron.Następnie wsypać cebulę z czosnkiem i poddusić.Dodać pieczarki i groszek, chwilkę podsmażyć i posypać papryką mieloną i pieprzem ziołowym.Delikatnie podlać wodą,wsypać Vegetę i dusić do miękkości.Dolewać co jakiś czas małą ilość wody,uzupełniając tą,która wyparuje.
Dusić ok.45 minut.Niczym nie trzeba zagęszczać.
Doskonale smakuje z kaszą na sypko.Ja podałam z ziemniakami,ponieważ mieliśmy ochotę na mizerię do ziemniaków.