Sposób przygotowania

Golonki oczyścić z włosia i umyć, a następnie gotować na małym ogniu z dodatkiem kucharka, soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po ok. 1,5 h dodać obrane warzywa i gotować jeszcze 40 min. Golonkę wyjąć delikatnie na talerz i zostawić do wystygnięcia ,
Z wymienionych składników (oprócz cebuli) przygotować marynatę. Na wystudzonej golonce zrobić nożem ozdobną kratkę, a następnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na ok. 2 h. Po tym czasie ułożyć golonkę w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą, obłożyć plastrami cebuli i piec w 200 stC ok. 30min, co pewien czas polewając mięso sosem. Golonkę, polaną sosem chrzanowym, podawać z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lidzia

    Bardzo mi się podoba.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !