Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z mięsem
Posypujemy go startym żółtym serem.
Umytego pora kroimy w krążki, podsmażamy na maśle i układamy na serze.
Wstawiamy do gorącFarsz
250 g mięsa mielonego
1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 mały por
1 łyżka masła
sól
pieprz świeżo zmielony
papryka
50 g sera żółtego
Mąkę miskujemy z wodą, mlekiem, jakiem, szczyptą soli oraz łyżką oleju. Odstawiamy na 15 minut i smażymy naleśniki - nie za cienkie.
Rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki oleju na które wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażyny by się lekko zeszkliła.
Dodajemy pokrojonego pomidora albo koncentrat i razem podsmażamy.
Następnie dodajemy mielone mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy wszystko razem około 10-15 minut.
Teraz przystępujemy do \"składania\" naszego tortu: układamy naleśniki które przekładamy mięsem - górną warstwą ma być naleśnik.
Posypujemy go startym żółtym serem.
Umytego pora kroimy w krążki, podsmażamy na maśle i układamy na serze.
Wstawiamy do gorącego piekarnika dosłownie na 2-3 minutyy by ser się rozpuścił.
Robiłam dla szwagra na urodziny - nie lubi słodkości.