Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku.
* 25 dag fasoli białej Jaś
* 5 kawałków kiełbasy śląskiej lub innej cienkiej
* 25-30 dag boczku wędzonego
* 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 2 duże cebule
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka suszonego cząbru
* 1 czubata łyżka majeranku suszonego
* szczypta kolendry
* szczypta kminku
* 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
* szczypta chilli
* pieprz czarny do smaku
* 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 1/2 łyżeczki tymianku
Fasolę najlepiej namoczyć na noc w ilości wody 3:1.
Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok.1 godziny).
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę drobniej posiekać .Podsmażyć na patelni najpierw boczek, a gdy wytopi się z niego część tłuszczu wrzucić kiełbasę i na koniec cebulę.Smażyć wsypując po kolei :czosnek granulowany,papryki słodką ,ostrą i chilli,przyprawę Kucharek oraz pozostałe zioła.Włożyć koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażyć.Podlać wodą i poddusić.Przełożyć do garnka, wsypać osączoną z wody, w której się gotowała, fasolą.Podlać więcej wody i gotować razem kilkanaście minut.Doprawić ew. solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z pieczywem.Moja wersja jest pikantna, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.