Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w winie
1. Filety umyj, dokładnie osusz, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut, następnie wytrzyj je dokładnie ręcznikiem papierowym.
2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę o boku 2 cm. Zalej zimną, osoloną wodą i gotuj 8 minut. Odcedź, odstaw na bok.
3. Cebule obierz i pokrój na grube plastry. Na patelni rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu często mieszając przez 3-4 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Zestaw z ognia.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków. Rybę posól, popierz, ułóż na niej warstwę cebuli, lekko ją posól i posyp tymiankiem.
5. Na całej potrawie rozłóż kawałeczki pozostałego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po 10 minut pieczenia, wlej wino.
6. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki zaczną się złocić.
7. Podawaj z dużą porcją zielonej sałaty i kieliszkiem wina, które zostało użyte do przygotowania.