Przepis i sposób przygotowania na: cukinie faszerowane
* 0.5 kg mielonego
* sos pomidorowy
* puszka pomidorów w zalewie lub koncentrat pomidorowy
* 2 duże cebule
* 2-3 duże marchwie
* ok.20 dkg żółtego sera
* pęczek zielonej pietruszki
* 2-3 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
* majeranek
* świeża bazylia
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni, odłożyć na bok. Następnie podsmażyć mięso mielone dodając do niego czosnek pokrojony w kostkę, przyprawy i zioła. Do usmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę, marchew startą na dużych oczkach oraz sos pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu aż się zgęstnieje. Cukinię umyć, przeciąć na pół i wzdłuż i wydrążyć środek łyżeczką.
Gotowym farszem napłeniamy cukinie, posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut, a następnioe ściągamy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilę do momentu zrumienienia się sera.