Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany z mięsem, ziemniakami i prażoną cebulką
Ziemniaki wyczyścić pod bieżącą wodą i gotować w mundurkach na pół \"miękko\". następnie ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, do wrzątku dodać kalafior podzielony na różyczki i gotować 7 minut.
W osobnym naczyniu przygotować ciasto: ubić jajka ze śmietaną i 25 dag goudy i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki, polać 1/3 przygotowanego wcześniej ciasta, ułożyć zmielone mięso, polać kolejną częścią ciasta ułożyć różyczki kalafiora, obficie posypać prażoną cebulą i polać ostatnią częścią ciasta. Przykryć papierem do pieczenia.
Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 30-40 minut. Pod koniec zapiekania posypać pozostałym serem i wstawić do piecyka ponownie, aby ser się roztopił.