Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z pieca
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obieramy. Drobno siekamy lub (tak jak ja) traktujemy ją rozdrabniaczem; czosnek przeciskamy przez praskę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy kawałki piersi, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie obieramy i myjemy marchew, którą kroimy wedle uznania (plasterki, słupki etc). Gdy cebulka z mięsem jest zrumieniona dodajemy marchew i dusimy do miękkosci.
W garnku gotujemy brokuła (ale tak al dente). Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy wymieszany ryż z brokułem oraz składnikami z patelni. Całość polewamy rosołem (może być z kostki), posypujemy serem pleśniowym i startym żółtym serkiem. Wstawiamy do nagrzanego piecyka, termoobieg 200 stopni na ok 30 minutek. Podajemy z sałatką np. z: ogórka, sałaty, szczypiorku doprawioną śmietaną, pieprzem i solą. PYCHA!