Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaski z indyka w boczku na rukoli
W misce przygotować rukolę - ilość wg uznania. Na tę ilość dałam 4 garści - ok 100g.
Dodać pokrojone na pół winogrona - 15 sztuk, garść orzechów (połówki lub ćwiartki) oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę (zamiennie może być czerwona).
Do sałatki dodać mięso z patelni - można każdą roladkę przekroić po skosie na 3 - 5 części. Posypać kozim serem.
Tuż przed podaniem skropić sokiem z 1/2 mandarynki/ pomarańczy oraz dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu balsamicznego. Lekko wymieszać. Dodałam gotową mieszankę oliwy z octem balsamicznym ( w jednej butelce) - po wstrząśnięciu mixtura się łączy i służy jako gotowy dressing do sałatki.
Można też wzbogacić tę sałatkę o pomidorki koktajlowe, zielonego ogórka, ser kozi zastąpić mini mozzarelkami pokrojonymi na pół oraz dodać cząstki słodkiej pomarańczy (bez błonek). Obie wersje równie pyszne - robiłam w Sylwestrowy wieczór.