Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryż pilaw po turecku przepis 2

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż
400 gram
masło
80 gram
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
tymianek
1 gałązka
natka pietruszki
1 gałązka
orzeszki pinii
20 gram
sól
30 gram
Sklep Prymat
rodzynki
30 (korynckie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pilaw po turecku przepis 2

Ryż wsypać do rondla, zalać sporą ilością wody, dodać sól i moczyć ok 1 godzinę. Odcedzić, wsypać do rondla i postawić na ogniu. Dodać masło i zioła związane w pęczek (liść laurowy, tymianek i natka pietruszki). Poddusić na ogniu, mieszając bez przerwy - aby ziarenka były dobrze pokryte tłuszczem. Wlać 3/4 litra wody i ponownie wymieszać. Gotować ok 20 minut - nie mieszać w tym czasie. Zdjąć z ognia i wrzucić rodzynki i orzeszki pinii. Wymieszać i zostawić na ok 1 minutę. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 18.05.2011 12:15
Brzmi interesująco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak