Sposób przygotowania

Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy.
Dodajemy do niego żółtko i utarte na jarzynówce jabłka.
Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy.

Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej pierożki.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aseret

    W nazwie przepisu wystąpił błąd wpisałam \"piewrogi\" zamiast \"pierogi\"

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !