Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kurczaka faszerowana żurawiną i pieczarkami
* 300-400g pieczarek
* 100g suszonej żurawiny
* cebula
* przyprawa do kurczaka
* jarzynka
* sól, pieprz
* olej
Z kurczaka usuwamy kości, tak aby zostało nam same mięso. Odcinamy udka i skrzydełka, zostawiamy skórę. Rozbijamy mięso delikatnie na płat.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę lub talarki pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą, jarzynką i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy suszoną żurawinę.
Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zwijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub (jeśli takich nie mamy) grubą nicią do pieczeni. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne zawiązanie. Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 180 st. lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.