Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z pikantnym farszem mięsno-serowym
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać żółtko, masło, śmietanę, pół łyżeczki soli oraz proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Ostudzone mięso przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa razem z boczkiem, cebulą i mozzarellą. Farsz doprawić solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i ziołową przyprawą do kurczaka. Dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm. Szklanką wycinać kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu. Następnie złóż na pół, mocno zalep brzegi, formując zgrabny pierożek.
Przygotowane pierożki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec na złoty kolor.