Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z ogórkiem i ślimakami z szynki i serka2
5 plasterków szynki konserwowej posmarowałam serkiem Almette z ogórkiem i zwinęłam dość ciasno w ruloniki, pokroiłam na ukośne kawałki bardzo ostrym nożem. Pół główki sałaty opłukałam i osuszyłam, porwałam na mniejsze kawałeczki. Ogórka świeżego typu wąż, niedużego, umyłam, nacięłam rowki wzdłuż (5-6 wokół obwodu) i pokroiłam na niezbyt cienkie plasterki. 4 łyżki oliwy wlałam do słoiczka, do tego 3 łyżeczki octu jabłkowego, po szczypcie soli, cukru i pieprzu mielonego oraz trochę drobno posiekanego koperku, Zakręciłam słoiczek i potrząsnęłam nim kilka razy energicznie żeby zawartość dobrze się wymieszała i nabrała konsystencji emulsji - odstawiłam na kilka minut.
Sałatę ułożyłam na półmisku, na niej plasterki ogórka i ślimaczki oraz listki koperku. Całość przed samym podaniem skropiłam sosem. Pyszna przekąska albo kolacja.