Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki marchewkowe
Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Podgrzać lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody. W dużej misce wymieszać purée marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodać mąkę z drożdżami i wyrobić bardzo miękkie ciasto. Stopniowo dodawać mąkę razową. Wyrobić starannie miękkie ciasto i uformować z niego kulę.Zagniatać ciasto na lekko poprószonej mąką stolnicy 10 minut, aż zrobi się jednolite, lecz wciąż będzie miękkie i nieco wilgotne. Lekko nasmarować oliwą dużą miskę i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło i dwukrotnie powiększyło swoją objętość - potrwa to około 2 godzin.Nasmarować 2 głębokie okrągłe blachy o średnicy 20 cm i wyłożyć ich dna nasmarowanym papierem do pieczenia. Zagniatać ciasto ponownie przez 2 minuty, trochę rozpłaszczyć. Posypać utartą marchewką i dymką, a potem zagniatać, aż warzywa wymieszają się z ciastem. Jeśli zrobi się zbyt miękkie, należy poprószyć je odrobiną mąki i zagniatać, aż cała wymiesza się z ciastem.Przekroić ciasto na połówki, a każdą z nich na 8 równych części. Ugnieść z nich kulki i ułożyć je w przygotowanych blachach, po jednej w środku, a pozostałe dookoła. Przykryć czystą ściereczką (folia spożywcza może przylepić się do ciasta) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż kulki dwukrotnie zwiększą objętość.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posmarować bułeczki odrobiną rozmąconego jajka. Piec około 30 minut, aż się przyrumienią.