Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy wywar z warzyw jak do rosołu, dodając boczek, czosnek, jałowiec, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gdy się zagotuje, wrzucamy golonki - zależy nam bardziej na smaku mięsa niż wywaru, dlatego tak, a nie do zimnego. Gotujemy około godziny. Część wywaru zostawiamy do podlewania mięsa, z większości możemy zrobić biały barszczyk
Wszystkie przyprawy mieszamy na talerzu i posypujemy nimi przestudzoną golonkę po wyjęciu z wywaru. Smażymy w rondlu lub brytfannie na oleju lub smalcu, dodając pokrojoną cebulę ( ja wolę na oleju).Gdy zrumieni się a nawet zbrązowieje, podlewamy piwem i przykrywamy pokrywką. Zaglądamy tam co jakiś czas i podlewamy na zmianę piwem i wywarem z mięsa. Trzeba uważać, bo skórka od golonki lubi się przypalać. Trwa to od godziny do półtorej. Gdy golonka jest miękka, możemy zagęścić sos, wlewając w niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozbełtaną w 1/3 szklanki wody.
Podajemy obowiązkowo z musztardą i najlepiej z ziemniakami ( do sosu) , w towarzystwie kiszonej kapusty, ugotowanej z niewielką ilością tłuszczu i tymi samymi przyprawami, co wywar.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Konkretne mięsko ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pyszności
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mój mąż na rękach by Cię nosił za tą golonkę Grażynko.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    coś dla mojego męża :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne danie !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !