Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dziczyzna w domowej marynacie

5.0
(99)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 10 %
200 mililitrów
woda
600 mililitrów
Goździki całe Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
wino czerwone wytrawne
1/2 szklanki
wódka
1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
3 gramy
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
7 gramów
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
2 łyżki
Kolendra cała Prymat
2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
czosnek
1 sztuka
marchew
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
Musztarda francuska Prymat
do natarcia mięsa
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w domowej marynacie

Wszystkie składniki na marynatę zagotować i wystudzić.

Do zimnej marynaty przełożyć około 2 kg mięsa, w taki sposób, aby całe było zanurzone. Następnie zawartość przykryć i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty, która już nie będzie potrzebna.

Natrzeć mięso musztardą francuską, oprószyć delikatnie solą i podlać odrobiną wody. Mięso piec do 3 godzin, w temperaturze 170 stopni, co jakiś czas polewają pieczeń, wytwarzającym się sosem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dzikus 11.01.2020 19:11
Zarejestrowałem się specjalnie, aby przestrzec przed dodawaniem tak dużej ilości octu! Marynata przygotowana dokładnie jak w przepisie. Dzik w marynacie spędził dwie doby i nie czuć w ogóle smaku mięsa ani zapachu ziół. Czuć tylko ocet. Nie dodawać 600 ml! MAX 200 ml! Może sos śmietanowy (słodki) uratuje potrawę. :(
dzikus 12.01.2020 15:02
Miało być "nie dodwać 400 ml" ;)
halinka1011 27.12.2010 09:19
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak