W dużym garnku wstawiam wypłukaną i pokrojoną kapustę i ma się gotować , wrzucam kostki grzybowa i drobiowe, liście, ziele , pieprz świeżo zmielony , przykrywam i ma się gotować na średnim ogniu. W między czasie kroję w kostkę łopatkę , posypuje przyprawą uniwersalna , troszkę do gyrosa i troszkę curry mieszam i smażę . Po usmażeniu dorzucam do kapusty . Następnie kiełbasę podwawelską kroję w kostkę i posypuję również przyprawa uniwersalną i smażę , również wrzucam do kapustki . Na koniec smażę na tłuszczu, który został z wcześniejszego smażenia boczek , posypuję curry, i do gyrosa mieszam i smażę, wrzucam do kapusty. Następnie dodaję ugotowane grzybki wraz z wodą , w której się gotowały. Posypuję przyprawą do bigosu , mieszamy i gotujemy bardzo długo . Jeśli jest miękka i ma wspaniały zapach i smak to możemy zakończyć gotowanie.